Jdi na obsah Jdi na menu
 


Založení a náš prapor

article preview

V roce 1894 byl založen dobrovolný ochranný a hasičský sbor v obci Slavíkovice. K Ústřední zemské hasičské jednotě se přihlásil dne 9.dubna 1894 a zařadil se do Župy Novo-Kdyňské. Sbor měl 21 činných členů a zakoupil nové uniformy. Starostou sboru byl řídící učitel Jan Bittner a velitelem učitel František Housar. Slavnost svěcení stříkačky, zakoupené z továrny R.A. Smekala na Smíchově v Praze se konala 5. srpna 1894. K slavnosti se dostavily spřátelené sbory ze širokého okolí a spousta hostů. Probíhalo veřejné cvičení, po něm následoval zahradní koncert a večer věneček.

Místní hasičský sbor se aktivně zúčastnil veškerých akcí, které připravoval Okresní hasičská jednota Domažlická. Podle jejího statistického vyhodnocení v roce 1896 bylo ve Slavíkovicích 20 hasičů. Podle celkového počtu 317 obyvatel v 62 domech, tak na jednoho hasiče připadalo v případě ohrožení 3 domovní čísla se 16 lidmi. Zástupci z řad zdejších hasičů také přispívali do „Čermákova kalendáře českých hasičů“ vydávaného od roku 1881 v Klatovech a i do Sborníku zemské ústřední hasičské jednoty království českého.

Že hasičský sbor zasahoval i při požáru v obci, svědčí tato dobová zpráva, kterou zaznamenaly 29.července 1899 domažlické noviny „Posel od Čerchova“ : „Ze Slavíkovic. V úterý 25.července 1899 po 2.hodině odpolední se strhla silná bouře  prudkým lijákem a kroupami provázená nad obcí Slavíkovickou. Hrom udeřil do domku č.p. 48 Josefu Štefflovi patřícímu, kterýž úplně vyhořel. Majitel je na 900 zl. Pojištěn, utrpěl však škody na 1500 zl.,neboť mu veškeré nářadí hospodářské a stroje shořely. K ohni dostavily se mimo místní hasičský sbor též hasiči z Černíkova a Mezholze se stříkačkami. Štěstí jest že požár obmezil se jen na shořelý domek, neboť vítr hnal ze vsi do polí. Při vyvádění dobytka z maštale zděsila se jedna kráva a způsobila mezi lidem velké zděšení. Jistého 7letého hocha srazila do rozvodněného potoka, který by byl zajisté utonul, kdyby jej nebyl zachránil zdejši řídící učitel Jan Bittner.

 100_1948.jpg

 
 



Počasí


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 526500
Měsíc: 5282
Den: 193